Ga naar de inhoud
Home » Anita Fleerackers

Anita Fleerackers

Anita Fleerackers
Anita Fleerackers

Bio

Anita is in 1959 geboren in Tielen, opgegroeid in de omgeving van de watermolen. Woont in Gierle, een pittoresk dorp in het Kempense platteland nabij Turnhout.

Als kind uit een landbouwersgezin waren voor Anita dieren niet ver af. Paarden, koeien, stieren, kippen waren een deel van het leven op het platteland. De kracht van een dier, zij bewegingen, hun karakters of hun prachtige kleuren, een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ook de natuur is een inspiratiebron, in alle seizoenen. Het platteland, een kleurenpracht van de natuur in alle seizoenen. Winter, een achtergebleven roos bedolven onder de sneeuw. ‘s Ochtens vroeg, de vrieskou die in de lucht hangt bij het opkomen van de zon. Een prisma aan kleuren in de lucht, de nevel die probeert door te breken, mystiek. De vele tinten groen in de lente met de pracht van bloesems, de hemelsblauwe lucht. Zomer aan zee, van grijs over groen naar blauw. Herfst, een overvloed aan fruit, blozende appels, noten, bruin-gele bladeren. Al deze elementen vind je terug in haar werk. Door deze roots voelt Anita zich sterk verbonden met de natuurelementen: water, aarde en vuur.

Opleiding

Anita volgde haar opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout (België), in het atelier keramiek onder leiding van Walter De Wolf en Gerda Steegmans. Omdat haar voorkeur uitging naar beeldende vormgeving, werkte zij ook in het atelier beeldhouwen onder leiding van Staf Colruyt en Walter Frans. Haar opleiding beeldhouwen heeft zij verder gezet aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (België), atelier beeldende kunst, hogere graad, onder leiding van Maria Talaga. Afgestudeerd onder leiding van Sigifride Bruna Hautman.

Reeds 350 jaar biedt de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, met hoofdzetel in de Mutsaardstraat, opleidingen aan in de beeldende kunsten. De opleiding is een artistiek georiënteerde, praktijkgerichte opleiding. De opleiding leidt op tot competente, gepassioneerde en inspirerende beeldende masters, die met een open geest, een kritische blik, de nodige zelfreflectie en een artistieke visie in de wereld staan.

In 2021 volgde Anita de opleiding Business Speaker Program bij Ianka Fleerackers, de gerenommeerde Thought Leaders Academy. Ianka Fleerackers is storyteller, schrijver en spreker.

Onderscheidingen

Concurs International de Ceràmica de l’Alcora

De Concurs International de Ceràmica de l’Alcora bestaat al meer dan drie decennia. Het werd opgericht in 1981, toen met een nationaal karakter, en in de jaren regelmatig aan de tijd aangepast. Ontwikkeld tot een internationale artistieke wedstrijd, wordt het vandaag beschouwd als een van de meest prestigieus in zijn genre in Europa.

Biennale di Arte Contemporanea di Firenze

De Biënnale van Firenze is de belangrijkste tentoonstelling van hedendaagse kunst in Firenze (Italië), waar het wordt beschouwd als een uitstekende showcase van de internationale hedendaagse kunst.

Elke twee jaar verlevendigt de Biënnale Firenze, de stad van de Medici, met een programma van evenementen, zoals conferenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen.

Sinds de oprichting is de Biënnale van Firenze een onafhankelijk en innovatief ‘platform’ voor hedendaagse kunst. In de loop der jaren hebben duizenden kunstenaars uit meer dan honderd landen hun werken tentoongesteld.

Tijdens elke editie van de Biënnale van Firenze reikt een internationale jury, bestaande uit vooraanstaande wetenschappers, kunsthistorici en critici uit verschillende landen, de ‘Lorenzo il Magnifico’-prijs uit aan de beste exposerende kunstenaars, of winnaars die worden gekozen uit de finalisten voor hun tentoongestelde werken.

Medaille D’OR Europe 2021 Creation Artistique Laureat Du Palmares Art Numérique. Editions Des Musees et de la Culture EDMC-Europe

De digitale wedstrijd EUROPE 2021 ARTISTIC CREATION, die wordt georganiseerd door de Editions des musées et de la culture EDMC-Europe, met de technische ondersteuning van de website www.artisticmuseography.com, heeft tot doel de Europese creatie in de kunsten voor het voetlicht te brengen en te ontwikkelen. De wedstrijd betrof een groep kunstenaars die waren geselecteerd uit een voorselectie van stijlen variërend van figuratief tot abstract, alsmede diverse hedendaagse artistieke technieken.

De digitale kunstenares Anita Fleerackers heeft, na door het voorbereidend comité te zijn geselecteerd, een reeks van vijf digitale kunstwerken ingediend waaruit de diversiteit van haar beheersing van de digitale kunst en haar vermogen om met verschillende onderwerpen om te gaan, zou blijken. Anita Fleerackers behoort tot deze nieuwe generatie digitale kunstenaars, die de weg baant voor een nieuwe vorm van esthetiek. Digitale kunstenaars brengen geleidelijk een nieuwe vorm van creatie in de kunst van morgen.

Museo Maya de Cancun, INAH, Mexico

Twee van mijn digitale werken ‘The Horse Illusion’ en ‘The Red Bull’ zijn officieel opgenomen in de private collectie van Museo Maya de Cancun, INAH, Mexico

Lidmaatschappen

  • SABAM Belgium, Visual Arts

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 41.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2018 verdeelde Sabam bijna € 115 miljoen aan auteursrechten aan meer dan 29.000 leden. Daarnaast steunde ze via Sabam For Culture datzelfde jaar meer dan 160 culturele evenementen en ruim 225 projecten van haar leden. Meer dan 250 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.