Aller au contenu
Home » Messages » Publications » Kunstgalerij Expo 38 opent in voormalig atelier in begijnhof

Kunstgalerij Expo 38 opent in voormalig atelier in begijnhof

Kunstgalerij Expo 38 opent in voormalig atelier in begijnhof

Ludo Knaepkens en Anita Fleerackers hebben alles klaargezet voor de eerste tentoonstelling in Expo 38.
Ludo Knaepkens en Anita Fleerackers hebben alles klaargezet voor de eerste tentoonstelling in Expo 38. (FOTO: RAM)

Hoogstraten – Met Expo 38 heeft Hoogstraten een nieuwe tentoonstellingsruimte voor kunstenaars. Cultuurraadvoorzitter Ludo Knaepkens, die zelf schildert, heeft het vroegere atelier van Jef Martens in het begijnhof daarvoor heringericht. Anita Fleerackers uit Gierle (Lille) is de eerste kunstenaar die er tentoonstelt.

Ronny van den Ackerveken – GVA 02/07/2021 Nieuwsblad 02/07/2021

Ludo Knaepkens volgt bij Syntra een opleiding voor het uitbaten van een kunstgalerij. “Jef Croymans en Rita Sprangers van kunstkring Meerkunst hebben het vroegere atelier van Jef Martens gekocht”, vertelt Ludo. Ze vroegen aan mij of ik er een galerij wilde leiden en ik zag direct de mogelijkheden. De authentieke uitstraling van het interieur is bewaard gebleven. De tuin kan er eventueel in de toekomst nog bij betrokken worden voor een buitententoonstelling.”

“De naam Expo 38 verwijst naar het huisnummer van het begijnhofgebouw en is een knipoog naar de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. De slogan luidt ‘Par nous pour vous’. Ik vind dat er in Hoogstraten nog plaats is voor een nieuwe galerij. Je hebt hier de kunstacademie IKO, maar de cursisten hebben weinig mogelijkheden om hun werk aan het grote publiek te tonen. Galerij 38 is een laagdrempelige en kleine expositieruimte voor iedereen die professioneel of als hobby met kunst bezig is. Het zou jammer zijn dat artistiek talent verloren gaat.”

Plexiglas

De première van Expo 38 is een tentoonstelling met beelden, schilderijen en digiplex van Anita Fleerackers. Ze won al meerdere prijzen, met recent een gouden medaille in een wedstrijd voor Europese kunstenaars. “Mijn werk is gebaseerd op beelden in klei die ik bewerk op plexiglas”, vertelt Anita. “Met deze stijl van werken ben ik een pionier. Ik laat me inspireren door wat ik in de natuur zie.”

“Toen ik vernam dat er een galerij kwam in Hoogstraten zag ik het als een goede gelegenheid om nog eens in deze regio te exposeren. Het vooral deugd dat ik met mijn werk weer naar buiten komen sinds het coronavirus uitbrak. Ik kwam in mijn jeugd vaak met mijn vader naar Hoogstraten. Hij bracht aardbeien naar de veiling. Nu breng ik kunst naar het begijnhof.”

De tentoonstelling van Anita Fleerackers in Expo 38 loopt tot 25 juli. Open op vrijdag van 14 tot 20u, zaterdag en zondag van 13 tot 18u.

www.anitafleerackers.be

www.ludoknaepkens.be

Bron: Ronny van den Ackerveken – GVA 02/07/2021 – Nieuwsblad 02/07/2021

Partagez ce message: