Ga naar de inhoud
Home » Berichten » Publicaties » Anita Fleerackers brengt de natuur in Expo 38

Anita Fleerackers brengt de natuur in Expo 38

Anita Fleerackers brengt de natuur in Expo 38

par nous - pour vous - "Expo 38"

Hoogstraten – “De kans om ten toon te stellen in de nieuwe galerie ‘Expo 38’ in het begijnhof te Hoogstraten heb ik met beide handen gegrepen”, zegt de Kempense Kunstenaar Anita Fleerackers. “Eindelijk, want de drang om mijn werken te laten zien is hoog nu de coronabeperkingen het toelaten.”

(fh) De Hoogstraatse Maand – juli-augustus 2021

Daarmee is zij een van de eersten die ten toon stelt in het voormalige atelier van Jef Martens op het Begijnhof 38. Dat werd enkele maanden geleden verkocht aan Jef Crooymans en Rita Sprangers van Meer. Galerijhouder Ludo Knaepkens, ook voorzitter van de Hoogstraatse Cultuurraad, heeft het bijna industriële karakter van het interieur behouden en wil tentoonstellingsruimte bieden aan zowel professionele als niet-professionele kunstenaars.

Anita Fleerackers

Anita Fleerackers werd in 1959 in Kasterlee-Tielen geboren en woont nu in Lille-Gierle. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze exposeerde in binnen- en buitenland en werd laureaat van meerdere wedstrijden.

Anita kent Hoogstraten al jaren. Als kind vergezelde ze haar vader wanneer die aardbeien en augurken naar de veiling bracht. Nu brengt ze evenwel kunst naar hier. Onder meer haar nieuwe creaties van Sparkling, digitale kunst waarmee ze in februari gelauwerd werd in Parijs met een gouden medaille. Men noemt haar een pionier in digitale kunst.

Flashing Horse
Flashing Horse ! © Anita Fleerackers Anita Fleerackers is een pionier in digitale kunst

Die digitale werken zijn reflecties op haar beelden: flamenco danseressen, paarden, stieren. Die beelden zijn met de hand opgebouwd en uniek, ze werkt dus niet met mallen om de voeling met de klei te behouden. “Tonnen klei heb ik zo bewerkt,” zegt ze daarover, “en mijn werken zijn de wereld rondgezworven en opgenomen in de leefwereld van heel wat mensen.”

Beeld en schilderij

Ze bewerkt de klei, vormt een beeld en na het droog- en bakproces volgt het glazuren. “De glans die je ziet, is een dunne glaslaag. De kleuren worden verkregen door mineralen en metalen.”

"Balore". De inspiratie voor haar beelden haalt ze uit de omringende natuur.
“Balore”. De inspiratie voor haar beelden haalt ze uit de omringende natuur. © Anita Fleerackers

In haar werk laat ze zich inspireren door wat ze in de natuur ziet – een veulen, een stier of koe, de kracht of de elegantie van de beweging bij dans. De kleuren in de natuur, in het seizoen, de horizon, de hemel. Het is die kleurenpracht die ze ook op een heel herkenbare manier vastlegt in haar olieverfschilderijen.

Praktisch: Plastisch werk van Anita Fleerackers in Expo 38! in het begijnhof, geopend op de vrijdagen 2-9-16 en 23 juli van 14 tot 20 uur, op de zaterdagen 3-10-17-24 juli van 13 tot 18 uur en op de zondagen 4-11-18-25 juli van 13 tot 18 uur. Info kunstgalerie: . Info Anita Fleerackers: .

Bron: (fh) De Hoogstraatse Maand – juli-augustus 2021

Deel dit bericht: