Zum Inhalt springen
Home » Nachrichten » Publikationen » Kunstenares Anita Fleerackers mag naar prestigieuze tentoonstelling in Mexico

Kunstenares Anita Fleerackers mag naar prestigieuze tentoonstelling in Mexico

Kunstenares Anita Fleerackers mag naar prestigieuze tentoonstelling in Mexico: “Dit is een internationale erkenning”

Kunstenares Anita Fleerackers mag naar prestigieuze tentoonstelling in Mexico
Kunstenares Anita Fleerackers uit Gierle toont de twee digitale kunstwerken waarmee ze naar de tentoonstelling Water for life in Mexico mag gaan. — foto © Bart Van den Langenbergh

Gierle – Kunstenares Anita Fleerackers (62) uit Gierle mag als enige Belgische vertegenwoordiger eind maart deelnemen aan de prestigieuze tentoonstelling Water for life in het Maya museum in het Mexicaanse Cancun. “Dit is een internationale erkenning van de weg die ik heb afgelegd in mijn kunstenaarsbestaan”, zegt Anita Fleerackers.

Bart Van den Langenbergh, 5 maart 2022, Gazet van Antwerpen, Nieuwsblad

Anita Fleerackers maakt in haar atelier op Hemeldonk in Gierle al jaren keramiek, beelden en schilderijen, maar verlegde vorig jaar in volle coronacrisis haar grenzen naar de digitale kunst. De kunstenares maakt en bewerkt digitale foto’s van bestaande beelden om ze daarna vast te leggen op plexiglas. Die insteek leverde haar vorig jaar al een gouden medaille in een wedstrijd voor Europese kunstenaars op. Eind maart mag ze het ook gaan waarmaken aan de andere kant van de wereld, in Mexico.

Digitale kunst

De twee digitale kunstwerken Horse Illusion en Red Bull van Anita Fleerackers pronken van donderdag 24 maart tot zondag 3 april in het Maya museum in Cancun in Mexico. “Daar vindt de vierde editie van de tentoonstelling Water for life plaats.

Dat cultureel en artistiek programma laat over de hele wereld een reeks kunstwerken zien, geïnspireerd op het thema water”, legt Anita Fleerackers uit. “Op uitnodiging en ondersteuning van de Vlaamse gemeenschap mag ik deelnemen aan deze prestigieuze tentoonstelling.

Mijn kunstwerken zelf gingen al wel de hele wereld rond maar ik heb zelf nog nooit geëxposeerd buiten Europa. Dit is voor mij een fantastische ervaring en een internationale erkenning van de weg die ik heb afgelegd in mijn kunstenaarsbestaan.”

Mangroves en cenotes

Aan de tentoonstelling Water for life zijn kunstenaars uit vijftien landen uit de hele wereld aanwezig. Op deze vierde editie staan mangroves en cenotes als twee natuurlijke bronnen die bescherming nodig hebben centraal.

Mangroves zijn boom- of struiksoorten die vaak opvallend boven de grond uitsteken en zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit, voor de bescherming van kusten en voor waterzuivering maar ze worden wereldwijd bedreigd.

Een cenote is een belangrijke bron van zoet water en komt vaak voor in regio’s waar geen bovengrondse rivieren zijn.

“Ik ben zelf iemand die veel van de natuur houdt en de noodzaak aan water heel belangrijk vind. Ik ben vroeger zelf opgegroeid in een landbouwersfamilie en heb nog altijd een zwak voor de landbouw”, vertelt de kunstenares.

“Binnenkort verpakt ik de twee kunstwerken die naar Mexico gaan in een grote kist om ze naar daar te versturen. Het is niet de bedoeling om die werken daar te verkopen. De tentoonstelling is een venster naar de wereld en ook naar grotere kunstwerken.”

Als voorsmaakje op haar deelname aan Water for life nodigt Anita Fleerackers op een preview op Cancun bij haar thuis op zondag 6 maart, zaterdag 12 maart en zondag 13 maart, telkens van 13u tot 19u aan Hemeldonk 9 in Gierle.

De affiche van de expositie Water for life in het Maya museum in het Mexicaanse Cancun
De affiche van de expositie Water for life in het Maya museum in het Mexicaanse Cancun. — © RR

Bart Van den Langenbergh, 5 maart 2022, Gazet van Antwerpen, Nieuwsblad

Teilen Sie diesen Beitrag: